Tips

Bent u op zoek naar een specifiek onderwerp?

U kunt met behulp van de onderstaande lijst direct zien of uw vraag of opmerking er bij staat. Wilt u graag een tip aan de lijst toevoegen, laat het ons dan even weten. Stuur een email naar: tips@zeilmakerij.com

Kooktoestellen

Veiligheid aan boord gaat voorop.
Houdt u bij het installeren van een kooktoestel aan boord daarom rekening met de volgende voorschriften

  • Zorg voor een goed geventileerde plaats.
  •  Plaats de gasfles buiten de kajuit in een gasbun met een afvoergat in de bodem dat uitmondt aan de buitenzijde van het schip (voor gasflessen boven de 3 kg is dit zelfs verplicht).
  • Sluit het kooktoestel aan op de gasfles met een koperen of RVS leiding.
  • Aan beiden uiteinden van de leiding mag maximaal 1 meter flexibele slang zitten. Deze moet wel regelmatig gecontroleerd worden en vervangen zodra hij er onbetrouwbaar uitziet.
  • Vervang de slang minimaal na drie jaar.
  • Zorg voor een aan/uit gaskraan op de leiding dicht bij het kooktoestel.

 

Huiddoorvoeren en afsluiters

Kies een messing huiddoorvoer of afsluiter voor montage onder de waterlijn. De varianten van kunststof zijn geschikt voor boven de waterlijn, bijvoorbeeld als afvoer van bilgepomp, douche en wasbak.
Gebruik twee RVS slangklemmen om een slang vast te zetten

 

Stootwillen

  • Zet de stootwillen vast met een mastworp, twee halve steken of een speciale fenderklem. Gebruik bij voorkeur niet de railing, maar bijvoorbeeld de voetrail, de scepterpotten of de preekstoel.
  • Plaats de stootwillen bij harde wind dusdanig dat ze een zo groot mogelijke hoogte van het vrijboord beschermen. Kies voor lange stootwillen in gebieden met wisselend tij of veranderlijke stromingen.

 

De nationale driekleur

De Nederlandse vlag vindt zijn oorsprong in de vlag van Zeeland. Dit wapen vertoont een traditionele leeuw, rood van kleur op een goudgeel veld, opduikend uit de blauwe zee. Hier komen de vrijheidskleuren van onze vlag vandaan. Het is niet precies bekend wanneer de eerste rood-wit-blauwe vlag is verschenen, maar de oudste vermelding stamt uit 1596.

 

Anodes

Een anode beschermt de metalen onderdelen van uw schip, zoals schroef, schroefas en roer. Metalen kunnen onder water aangetast worden door galvanische corrosie. Een anode beschermt de metalen door zich langzaam op te offeren. Wat voor anode kunt u nu het beste gebruiken?

  • Een zink anode werkt alleen op zout water. Vaart u 80 % op zoet of brak water kies dan voor een aluminium anode. Vaart u namelijk met een zink anode op zoet of brak water, dan vormt er zich een onoplosbare witte laag op de zinkanode. Deze laag kan zich al in 3 à 4 weken vormen.
  • Een magnesium anode is uitsluitend geschikt voor zoet water. Een kort verblijf op zout water is echter geen probleem. Let er wel op dat u de achterkant van een magnesium anode altijd verft.
  • Een aluminium anode werkt zowel in zoet, brak en zout water. Maar bevindt u zich geruime tijd op zout water, gebruik dan een zink anode.

Lijnen

  • Pas op voor scherpe hoeken of wanten waar de lijnen en schoten kunnen schavielen. Zelfs een minimale wrijving kan een ernstige beschadiging op leveren.
  • Splitsen! Een knoop in de lijn verlaagt de breeksterkte tot soms wel de helft. Bij een goed gelegde splits neemt de breeksterkte maar 15 % af.
  • Om kinken in een tros te voorkomen, kunt u een lijn het beste vanaf een belegd (vastgezet) eind naar het losse eind toe opschieten.
  • Keer een schoot of val om, als blijkt dat de belasting van bijvoorbeeld klemmen steeds op dezelfde plaats is en daar slijtage vertoont.
  • Maak aan het eind van het vaarseizoen alle lijnen en schoten schoon, zodat vuil en zoutkristallen verwijderd worden. Wassen met handwarm water in de wasmachine is een goede oplossing. U kunt de lijnen dan het beste in een kussensloop wassen.
  • Ankerlijn of ketting? Voor een ankerlijn met kettingvoorloop moet u uitgaan van een lijn van zes maal de waterdiepte. De kettingvoorloop moet hierbij één maal de lengte van de scheepsromp zijn. Kiest u liever een volledige ankerketting, dan moet u uitgaan van vier maal de waterdiepte. Bij zwaar weer kunt u bovenstaande het beste met de helft verlengen.

 

Tape

Bewaar tape altijd vorstvrij. Onder het vriespunt loopt de lijmkracht namelijk zeer sterk terug. Als tape in de zon ligt, loopt de lijmlaag weg en wordt de tape onbruikbaar.

Dekdoppenb

Let er bij het monteren van dekdoppen goed op dat u de juiste kleur gebruikt. Blauw voor water, rood voor diesel of benzine en bijvoorbeeld zwart voor de vuilwatertank. Gebruik een elastische kit om af te dichten, daarmee voorkomt u vervelende lekkages.

 

Reddingsvesten

Bespaar nooit op uw zwem- en reddingsvesten. In geval van nood breekt dit u op! Er bestaan sinds enkele jaren Europese Normen (EN) voor alle reddingsvesten. Ze zijn ingedeeld op drijfvermogen en mate van veiligheid voor een bewusteloze drenkeling. Vraag gerust advies in onze winkel.

 

RVS

RVS is niet altijd de beste oplossing. RVS is een sterk metaal en indien u aan boord RVS soort 316 gebruikt, dan roest het niet. Maar Aluminium en RVS verdragen elkaar slecht en corroderen. Gebruik daarom, indien de krachten het toelaten, liever messing verbinders. Gebruikt u toch liever RVS op aluminium, maak dan gebruik van nylon ringetjes onder de kop van de bout en moer. Vul het gat eerst met siliconen- of overschilderbare acrylaatkit om het contact tussen de metalen zoveel mogelijk te beperken. Hiervoor kan er ook durlac gebruikt worden. Dit is speciaal middel om de electrolytische corrosie tegen te gaan